torstai 3. lokakuuta 2013

Kuparisulfaatin kidevesipitoisuuden määrittäminen

1.  Työn tavoite ja työvälineet

Työmme tavoitteena oli tutkia paljonko kuparisulfaattikiteissä on kidevettä.

 

Työ välineinä käytimme vaakaa, posliiniupokasta ja upokaspihtejä, Bunsenpoltinta, kolmijalkaa sekä kuumennusverkkoa, spaattelia ja eksikaattoria. 


2. Työvaiheet 

-Ensimmäisenä punnitsimme tyhjän posliiniupokkaan. Saimme massaksi 25.993 grammaa. 

Analyysivaaka.

 

-Sen jälkeen punnitsimme 1.739 grammaa kuparisulfaattia upokkaaseen. Upokkaan ja kuparisulfaatin yhteismassa oli 27.732 grammaa.

 
Kuparisulfaatti.

-Kuumensimme upokasta Bunsenpolttimella kuumennusverkon päällä. Kuparisulfaattia kuumensimme niin kauan, että kaikki kiteet olivat muuttuneet valkoisiksi, eli kidevesi oli haihtunut pois.

 
Upokkaan kuumentaminen.

-Seuraavaksi annoimme upokkaan jäähtyä eksikaattorissa. 

 
Jäähdytys eksikaattorissa.

-Jäähtymisen jälkeen punnitsimme upokkaan ja kuparisulfaatin massan. Saimme tulokseksi 27,103 grammaa.

 

-Lopuksi kokeilimme mitä tapahtuu kun upokkaaseen lisää 4-5 pisaraa vettä. Totesimme, että upokas kuumenee ja kuparisulfaattijauhe palautuu kidevesi muotoon.

 
Kuparisulfaatti muutettuna vedellä takaisin kidevesi muotoon.

3. Työn tuloksia




4. Loppu päätelmät

Saamiemme tuloksien perusteella voin sanoa, että työ sujui hyvin. Lopullinen tulos haihtuneen kideveden määräksi oli 36.1% kiteisen kuparisulfaatin määrästä.



1 kommentti:

  1. Kylläpä tällainen kemian harjoitustyö kuparisulfaatin kidevesipitoisuuden määrittämisestä vaikuttaa käytännönläheiseltä. Minullekin on tullut aikoinaan teollisuuden tarkat analyysivaa'at ja kemian harjoitustyöt tutuiksi. Eikö se ollutkin niin, että eksikaattorissa jäähdyttämällä saadaan vedettömiä tuotteita? https://vaaka.fi/tuotteet/

    VastaaPoista