maanantai 11. marraskuuta 2013

Tervasaaren paperitehtaalla vierailu

Vierailimme luokan kanssa 8.11. Tervasaaren paperitehtaalla. 



Paikka oli suuri ja tehdasalueella on rautatie, jossa aiemmin käytettiin tehtaan omia vetureita. Nykyään vaihtotyöt ja liikennöinnin hoitaa VR Osakeyhtiö. Pihaan oli merkitty erikseen väylät, joiden mukaan piti liikkua onnettomuuksien ehkäisemiseksi. Alue oli hyvin aidattu. 

Tehtaalla oltiin tarkkoja turvallisuudesta. Päästyämme Valkeakoskelle, paperitehtaalle jouduimme ensimmäisenä hakemaan turvaliivit, suojalasit ja vierailija kortin, joka mahdollisti liikkumisen tehtaalla. Tehtaan sisällä meille annettiin myös korvatulpat, sillä meteli oli suuri.

Tehdas oli sisältä erittäin siisti ja tilava, kulkeminen siellä oli helppoa.

Paperikone oli suurempi kuin oletin, se oli yli sata metriä pitkä. Tehdas oli siisti eikä työntekijöitä näkynyt muuta kuin valvomoissa. Koneen luona työntekijöitä näkee yleensä vain katkon sattuessa. 

Märkäpään lähellä oli erittäin kuuma. Kuivapään luona oli kohtuullisen viileää. Kävimme myös valvomossa, siellä konetta ohjattiin monen tietokoneen kautta.

Vierailu sisälsi vain tunnin kertomuksen tehtaan historiasta sekä turvallisuudesta, paperikoneen esittelyn ja valmossa käynnin.

  Tietoa tehtaasta

Valkeakoskella sijaitseva Tervasaaren paperitehdas on osittain UPM-Kymmene- ja osittain Billerud-konserneihin kuuluva paperitehdas. 

Siellä on kolme toiminnassa olevaa paperikonetta, joista kaksi konetta kuuluu UPM-Kymmene Oyj:lle ja yksi kone Billerudille. Henkilöstöä tehtaalla on noin 400.

Tehtaan yhteydessä toimi myös Tervasaaren sellutehdas. Sellulinja suljettiin vuonna 2007. 

UPM ilmoitti 10.9.2008, että heillä oli suunnitelmana sulkea sellutehdas 2008 vuoden loppuun mennessä. YT-neuvottelun jälkeen sulkeminen vahvistettiin ja sellutehtaan tuotanto päättyi 2008 vuoden lopulla. Tehtaan henkilöstön lukumäärä väheni 166 henkilöllä sulkemisen yhteydessä.

1 kommentti: