perjantai 29. tammikuuta 2016

Adsorptio

Yleistä

Mitä adsorptio on

Adsorptio on aineensiirtoprosessi, jossa kaasu- tai nestekomponentit erotetaan toisistaan saattamalla ne kosketuksiin jonkin kiinteän aineen pinnan kanssa.


Mihin adsorptio perustuu

Adsorptio perustuu joidenkin kiinteiden aineiden (adsorbenttien) kykyyn ottaa pinnalleen (adsorboida) kaasuja ja nesteitä (adsorbaatteja).


Milloin adsorptiota käytetään

Adsorptiota käytetään useimmiten silloin kun adsorboitavan aineen pitoisuus kaasussa tai nesteessä on pieni.


Adsorption ymmärtäminen

Adsorptio voidaan ymmärtää niin, että kiinteän aineen pinnassa olevilla molekyyleillä tai atomeilla on käyttämättömiä valenssi- tai muita vetovoimia, joilla ne voivat kiinnittää vieraita molekyylejä. Adsorption edellytyksenä on yleensä adsorboivan aineen suuri ominaispinta-ala.


-Fysikaalisessa adsorptiossa (fysisorptio) adsorboivan aineen pinnassa kiinni pitävät voimat ovat koheesiovoimia (molekyylien välisiä heikkoja voimia). Fysikaalisessa adsorptiossa kaasu tai neste kiinnittyy adsorbentin pintaan molekyylien välisten voimien ja pintavoimien vaikutuksesta.

-Kemiallisessa adsorptiossa (kemisorptio) adsorboituneet molekyylit ovat sitoutuneet adsorboivaan aineeseen kemiallisesti. Kemiallisessa adsorptiossa adsorboivan aineen ja nesteen tai kaasun välille muodostuun palautumaton kemiallinen sidos. Kemisorptiossa adsorboivan aineen pintaan voi tarttua vain yksi kerros vieraita molekyylejä. Tämän kerroksen pintaan voi kuitenkin tarttua useampia kerroksia fysikaalisen adsorption avulla. Kaasuseoksista adsorboituu helpoimmin korkeamman kiehumispisteen omaava komponentti.

-Selektiivisellä adsorptiolla voidaan erottaa eri aineita niiden adsorboitumiskyvyn perusteella. Tällöin adsorboivalla aineella on erityinen taipumus adsorboida pinnalleen vain tiettyjä molekyylejä tai atomeja. Selektiivistä adsorptiota käytetään hyväksi esimerkiksi kaasunaamarin suodatinpatruunoissa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti