torstai 19. toukokuuta 2016

Oluen katkeroainemääritys

Tarvittavat välineet ja reagenssit

Pieni (100ml) hiostulpallinen erlenmeyer -pullo
2kpl 10mm kvartsikyvettejä
Lasisia täyspipettejä (0,5ml, 10ml ja 20ml)
Lasisia Pasteur- pipettejä

Vierre, pääkäymisen olut, varastointiolut tai pullotettu olut
Iso-oktaani (2,2,4- trimetyylipentaani)
6M HCl

Näytteen valmistelu

Kaadoin pullotettua olutta dekantterilasiin ja laitoin sen ultraäänihauteeseen 15minuutiksi, jotta hiilidioksidi poistuisi.

Työn suoritus

Pipetoin 10ml sonikoitua näytettä 100ml:n erlenmeyer pulloon. 
Lisäsin sekaan 0,5ml 6M HCl ja sen jälkeen 20ml iso-oktaania.

Erlenmeyerin suljin hiostulpalla.

Seuraavaksi otin magneettisekottajan ja laitoin suljetun erlenmeyerin sekoittumaan kymmeneksi minuutiksi. 

Sekoituksen jälkeen odotin hetken emulsion asettumista. Asettumisen jälkeen pipetoin iso- oktaani kerrosta (läpinäkyvä ylin kerros) lasisella Pasteur- pipetillä kvartsikyvetteihin. Toiseen kvartsikyvettiin laitoin nollanäytteen (puhdas iso- oktaani)

Laitoin UV/VIS- analysaattorin aallonpituudeksi 275nm ja mittasin näytteen absorbanssin, mikä oli 0,255

Laskut

EBU = 50 x 0,255
EBU = 12,75

Tulosten arviointi

Miedosti humaloitu < 20 EBU - yksikköä
Keskiasteisesti humaloitu 20-25 EBU - yksikköä
Voimakkaasti humaloitu > 25 EBU - yksikköä

Näin ollen kyseinen näyte oli miedosti humaloitu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti